Shop in de webshop

De Britse warenhuisketen John Lewis opent in de lente van 2016 zeven winkels in Nederland, aldus een persbericht via het ANP. Het worden zogenoemde shop-in-shops die komen in warenhuizen van de Bijenkorf. Het zijn de eerste winkels van John Lewis op het Europese vasteland. De bedoeling is dat de shops opengaan in de vestigingen van de Bijenkorf, startend in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het concept shop-in-de-shop is offline zeker niet nieuw. De Bijenkorf heeft al jaren plekken in het warenhuis ingeruimd, zoals voor bijvoorbeeld Nespresso. Nespresso is zelf verantwoordelijk voor dat deel in de Bijenkorf en heeft het voordeel van de marketingcommunicatie van De Bijenkorf. Een ander voordeel is dat een organisatie, bijvoorbeeld een kledingmerk, meer plekken heeft om te kunnen verkopen. Het aantal shop-in-shops neemt toe en er komen nieuwe samenwerkingsvormen, zoals NL-post in supermarkten.

Samenwerkingsvorm

Ook online ontstaan er steeds meer samenwerkingsvormen zoals een shop-in-shop. Bij webshop-in-webshopde webshop bol.com zijn ongeveer 9.000 kleine webshops aangesloten, organisaties die bijvoorbeeld één merk of één product verkopen. Bol.com geeft aan dat het eenvoudig is om via de webshop te verkopen en dat ‘je in één klap meer dan 6 miljoen klanten krijgt in Nederland en België’. Buiten het warenhuis zijn er initiatieven voor samenwerking zoals winkelstraat.nl. Op Winkelstraat.nl kan er direct online worden geshopt bij meer dan 130 van de beste high-end fashion boetieks uit Nederland en België. Het gaat daarbij om een plaatselijke boetiek die een landelijke markt kan krijgen door zich aan te sluiten bij de winkelstraat.nl. Localsunited.nl is eenzelfde initiatief.

Online verkoopkanaal

Het voordeel van de webshop-in-webshop ligt voor een kleine organisatie in de kosten voor marketingcommunicatie. Dat er enige vorm van e-commerce noodzakelijk is om te kunnen bestaan in een veranderend consumentengedrag geldt voor de meeste winkels. Ook de plaatselijke slager en bakker zal al moeten nadenken op welke manier het online verkoopkanaal ingezet zal kunnen worden. Al is het alleen nog maar voor het kunnen bestellen of reserveren. Winkels met kledingaanbod zal zeker ook online moeten gaan, bijvoorbeeld met Facebook, om de markt groter te maken. Als een winkel een uniek aanbod heeft, of een unieke positionering, kan er dus ook gekozen worden om zich aan te sluiten bij een breder initiatief.

Naamsbekendheid

Het nadeel van het concept webshop-in webshop is het verlies van een eigen identiteit voor de retailer. De verkoper via bol.com verkoopt zijn of haar producten onder de identiteit van bol.com. Bij de website de9straatjes.nl bewaart de aanbieder een eigenshop-in-shop, webshop-in-webshop identiteit. In principe is de website de9straatjes.nl ook geen webshop waarin verschillende webshops worden ondergebracht, maar een lokaal initiatief van een bijzondere geografische plek. Fysieke bedrijven sluiten zich hier aan met een eigen website en er zijn webshops ingesloten die betrekking hebben op deze buurt in Amsterdam. Het negenstraatjes-concept geeft een bijzondere user-experience. Aan de ene kant is het een informatieve website voor een buurt in Amsterdam, aan de andere kant is het een plek waar art en lokale aanbieders online producten aanbieden.

Webshop-in-webshop

Het concept webshop-in-webshop biedt voor veel retailers een goede mogelijkheid om te kunnen blijven bestaan in een tijd dat er veel retailers zich niet meer staande kunnen houden. Voor winkelcentra in steden bijvoorbeeld, maar ook voor verschillende aanbieders in dezelfde branche. De verschillende aanbieders kunnen kleine communicatiebudgetten bij elkaar leggen om een gezamenlijke naamsbekendheid te ontwikkelen en een bijzonder merk te bouwen. Het artplein of de schoenenstraat of het boekencentrum of spijkerbroekcity: het zijn allemaal concepten waar kleine zelfstandigheden zich kunnen aansluiten.