Influencer marketing: hot en happening of meer een hype?

Eeuwen geleden spraken koningen, graven en priesters het volk toe om hun denkbeelden en standpunten te verspreiden. Er werd gehoorzaamd door de burgers, want machthebbers waren belangrijk en wat zij zeiden, moest de waarheid wel zijn. Aan het einde van de 20e eeuw worden koningen, graven en priesters vervangen door acteurs, zangers en sporters. Zij worden de spreekbuis en verschijnen in advertenties om hun ‘mening’ te geven. En de consumenten luisterden en ‘geloven’ het.

Zo deed de bekende voetballer Marco van Basten mee in de campagne van Bavaria waarin hij de ‘Bavaria Malt’ promootte. Een goed voorbeeld om het ontstaan van ‘de influencer’ te begrijpen. In het digitale tijdperk zijn niet alleen meer bekende mensen de influencers, maar ook de personen met veel volgers op sociale media kunnen ineens met merken gaan samenwerken. De influencer wordt door bedrijven ingezet om marketingcommunicatiedoelen te realiseren. Blijft dat? Is de influencer anno 2023 nog steeds zo invloedrijk? Of gaan we naar een volgende fase van de evolutie? Van de priester naar de bekende Nederlander naar de persoon met veel volgers op de sociale media naar de…?

De groei van de markt

Uit een onderzoek van InfluencerMarketingHub blijkt dat influencer marketing in 2022 is gegroeid. De markt was in 2021 13,8 miljard dollar waard en de voorspelling is dat deze in 2022 15 miljard dollar uitkomt. Deze groei ligt aan de toenemende populariteit van korte videoplatforms zoals TikTok, Facebook en YouTube.

De voorspelling is dat de markt tot tenminste 2028 jaarlijks met ongeveer 30,3% zal blijven groeien. Deze groei ontstaat doordat jongere generaties eerder via sociale media naar merken zoeken dan op zoekmachines. Zo zoekt 53,2% van de internetgebruikers tussen de 16 en 24 jaar bedrijven op sociale media. De plek waar bedrijven gevonden moeten worden, verandert daar dus door en de manier om het product of merk te promoten ook. Via de influencer.  

Het gaat om clicks en views

Deze ontwikkelingen hebben invloed op het inzetten van influencers. Om interactie te krijgen en te houden met de doelgroep is de influencer van groot belang. Bij het zoeken van een geschikte influencer voor een bedrijf, wordt er door vele merken geselecteerd op basis van aantal views, clicks, engagement en reach van de sociale media van de influencer. Als blijkt dat een bepaalde influencer aan deze eisen voldoet, wordt er een samenwerking aangegaan. Er moeten wel goede afspraken worden gemaakt.

Als er geen exclusiviteit wordt afgesproken, dan kan de influencer de ene maand het ene product promoten, maar een maand later het andere product van de concurrent. Een voorbeeld van zon situatie is de samenwerking tussen Famke Louise en de Rijksoverheid. Hierbij ging het om een bewustwordingscampagne omtrent het coronavirus. Later dat jaar,